Sunday, 3 November 2013

Wanita dan Keputihan

Keputihan merupakan salah satu penyakit lazim yang dihidapi kebanyakan wanita sama ada yang wanita bujang, sudah berkahwin mahupun remaja perempuan.

Keputihan yang tidak normal adalah keluar cecair yang banyak, berwarna putih seperti susu basi, berbau dan mengakibatkan kegatalan. 

Beberapa contoh penyebab keputihan wanita yang tidak normal ialah:-
 1. Infeksi yang disebabkan oleh kulat. Keluar lendir berwarna putih ataupun kekuningan. Ia berlaku secara berterusan dan biasanya disertai dengan rasa gatal. Infeksi jenis ini kebiasaannya disebabkan oleh kulat candida atau monillia. 
 2. Infeksi oleh kuman trichomonas. Keputihan wanita jenis ini biasanya ditunjukkan oleh keluarnya cairan berwarna kehijauan dan serta rasa gatal.
 3. Infeksi oleh bakteria vaginosis. Tanda-tanda bagi situasi ini ialah keluar cecair yang berwarna kelabu serta berbau.
 4. Penyakit yang menular melalui perhubungan seks, yang ditunjukkan dengan keluarnya cairan bersifat 'cheesy', berbau dan bercampur darah.
 5. Kanser pangkal rahim. Tandanya ialah keluar cecair yang biasanya tidak disertai gatal, disertai bau busuk
Beberapa contoh penyebab keputihan wanita yang lain:-
 1. Vaginitis atropik yang timbul pada usia lanjut (menopause), kebiasanya disertai dengan rasa nyilu akibat kekurangan hormon estrogen.
 2. Ubat seperti antibiotik, ubat mengandungi estrogen.
 3. Pemakanan juga merupakn faktor yang menyebabkan kulat berlebihan pada vagina anda. Pengambilan makanan mempunyai kandungan gula yang tinggi seperti donut, kuih-muih dan gula-gula getah juga boleh menyebabkan keputihan. Pengambilan beberapa jenis buah-buahan seprti nenas, sengkuang dan timun juga boleh menyebabkan keputihan. Kurangkan pengambilan buah-buahan ini jika anda mempunyai masalah keputihan.
 4. Pemakaian tuala wanita yang kurang sesuai dan seluar dalam yang kurang pengudaraan juga boleh memburukkan lagi permasalahan ini.
   
   
  Bagaimana nak mengatasi keputihan
   
  1. Bersihkan selalu miss 'V' anda 
  2. Kurangkan penggunaan panty liner- pakai ketika perlu sahaja
  3. Keringkan miss 'V' anda setiap kali selepas mandi atau selepas buang air.
  4. Pakai pakaian dalam yang serap peluh bagi mengelakkan miss 'V' anda tidak dijangkiti kuman

  Selain itu, Alfalfa Complex dapat membantu anda mengatasi masalah kegatalan dan alahan. Ia juga boleh membantu mengurangkan keputihan.


  Testimoni pengguna Alfalfa
  =====================
  Puan Yati - 33 tahun. Ibu - anak seorang

  " Dulu saya mengalami masalah keputihan paling serius. Setiap hari pasti rasa gatal pada bahagian sulit saya. Belum sampai petang, panty saya mesti dah lenjun, dan berbau. Sejak amalkan alfalfa 10 biji sehari, alhamdulillah gatal pun dah hilang. Selepas 2 minggu baru perasan yang keputihan kering terus. Suami pun tersenyum jer... "
   
   
   
  sumber :- http://hzmarketing-bio.blogspot.com

No comments:

Post a Comment