Thursday, 9 January 2014

Lobak Ungu... apa manfaatnya



 [TRANSLATE DARI lamanweb www.purple-carrots.com]


Walaupun ramai di antara kita tidak biasa dengan lobak merah ungu, akar tarikh kembali ribuan tahun untuk permulaan awal sayur-sayuran yang kita tahu dan cinta. Walaupun lobak ungu mungkin pelopor di dunia lobak merah, ia masih meluas di bawah nilai. Ini adalah memalukan kerana bayangan ini lebih gelap dari lobak merah sangat berkhasiat dan menggalakkan banyak manfaat yang sihat kepada pengguna. Ia juga secara meluas menjadi lebih popular sebagai pengganti untuk kimia dan pewarna sintetik sebagai ungu lobak merah ini membuat produk pewarna semula jadi.








 




Lobak dipasarkan untuk pelbagai sebab-sebab kesihatan seperti beta -karoten yang secara semulajadi berlaku di dalamnya. Lobak ungu memaparkan semua manfaat kesihatan daripada lobak oren kita sudah biasa dengan termasuk penglihatan yang lebih baik , kulit lebih cerah , dan merupakan sumber besar Vitamin A. beta -karoten dan fitokimia dalam lobak merah telah terbukti untuk mengurangkan risiko kanser. Fitokimia yang berlaku dalam semua lobak kimia yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang mempunyai pelbagai faedah positif termasuk ciri-ciri anti -bakteria dan anti -radang. Beta -karoten dalam lobak merah ungu sebenarnya dua kali ganda berbanding apa yang anda akan dapati dengan jenis lobak lain.

 
Lobak ungu mempunyai manfaat tambahan antosianin yang semulajadi yang dibesarkan di lobak ungu dan adalah antioksidan yang hebat. Antioksidan berfungsi untuk melindungi sel-sel tubuh daripada radikal bebas yang merupakan molekul tidak stabil dengan kesan sampingan yang merosakkan. Antosianin merupakan antioksidan dan mereka memberikan banyak sayur-sayuran pewarna merah, ungu , dan biru mereka. Malah , lobak ungu mempunyai 28 kali lebih daripada antosianin ini daripada satu lobak merah oren. Penanam suka lobak ungu kerana mereka lebih mudah untuk berkembang dan menghasilkan daripada hasil yang kaya dengan antioksidan lain seperti beri biru . Antosianin telah diuji pada tahun 2007 dan keputusan berdasarkan makmal menunjukkan bahawa pigmen ini adalah membantu terhadap pelbagai masalah kesihatan termasuk kanser , kencing manis , penyakit saraf dan jangkitan bakteria. Banyak penambahbaikan biologi , antosianin termasuk anti -radang , anti- karsinogenik dan anti-mikrob . Kuasa anti- karsinogenik lobak ungu telah diuji untuk membantu terhadap kanser , strok , penyakit jantung dan juga kencing manis. Malangnya , tubuh manusia hanya boleh menyerap begitu banyak antosianin jadi adalah terbaik untuk memastikan hidangan anda purples lobak kecil dan tidak keterlaluan.

Akar lobak merah ini juga boleh digunakan untuk mempromosikan kesihatan. Akar telah digunakan untuk merawat parasit usus , sembelit , masalah pencernaan dan isu-isu tonsil . Pada masa dahulu, lobak ungu telah digunakan sebagai ubat untuk merawat segala-galanya daripada gigitan anjing untuk sifilis. Lelaki percaya lobak merah menjadi afrodisiak dan menggunakannya untuk membuat wanita lebih lembut dan lelaki lebih ghairah.

Walaupun lobak ungu mungkin tidak mudah untuk mencari sekarang , manfaat kesihatan dan rayuan warna sayur-sayuran ini membuat perhatian dan mendapat perhatian . Pentadbiran Makanan dan Dadah telah meluluskan untuk lobak merah untuk dipasarkan sebagai lemak bebas , rendah natrium, sumber serat yang baik , tinggi dalam Vitamin A, dan kolesterol percuma. Pakar pemakanan dan petani di mana-mana mula mendapat bijak untuk rayuan itu lobak merah ungu itu. Walaupun warna pada mulanya boleh meletakkan off atau exotically menarik, lobak ungu adalah lebih daripada sekadar penutup menunjukkan visual . Ia juga boleh menjadi rakan seorang yang sihat yang terbaik.





# SUSAH NAK CARI LOBAK UNGU? VIVIX kan dirumus dari LOBAK UNGU 

Share is Care

Suriati / Azraie 889338
0134331835

Alhamdulillah.. Nikmat Allah

Syukur alhamdulillah... diberi nafas mengharugi tahun 2014.
Seperti biasa, bermulanya tahun baru, maka bermulalah azam baru saya... nak tahu apa azam baru saya?

1. SAYA NAK KURUS
2. SAYA NAK TAMBAH ZURIAT (dapat baby)
3. SAYA NAK NAIK RANK SENIOR SUPERVISOR
4. SAYA NAK TAMBAH PENDAPATAN KELUARGA

Anda semua nak tahu tak, salah satu dari azam di atas sudah hampir menampakkan hasilnya.. cer teka..cer teka..

Oklah, alhamdulillah TAHUN 2014, Allah telah makbulkan doa saya untuk dikurniakan zuriat lagi tapi masih di tahap awal kehamilan.. pergi scan pun belum nampak lagi.


Meh saya cerita sikit mengenai sejarah kesuburan saya sebelum ini.

Pada 2012, saya pernah mendapatkan rawatan di hospital disebabkan oleh period yang tidak teratur. Hampir 8 bulan tidak datang bulan... kalau mengandung dah confirm2 boleh bersalin. Disebabkan saya tidak tahan kesan sampingan (migrain dan loya) ubat hormon yang diberi, jadi saya stop rawatan lah.. Selepas itu period kembali meragam lah.. 
2013, saya join Shaklee bertujuan untuk KURUS... tak terfikir pun pasal hormon.. dekat2 pertengahan tahun baru terfikir nak cuba GLA Complex dan bulan berikutnya add on B-Complex..
Selama 2 bulan saya amalkan GLA 2 biji sehari, alhamdulillah period datang. Memang terkejut betul. 
Selepas itu period berselang 2 bulan sekali... TETAPI bulan Disember 2013, sepatutnya period datang tapi HAMPA... dalam hati memang ada rasa kecewa... alahai buat hal lagi... biarlah.. makan je la GLA 1biji sehari mcm biasa..


Entah macam mana awal tahun 2014, tergerak hati nak buat UPT selepas rakan-rakan yang kata saya ni hamil.. aishhh biar betui diorg nih... perghhh memang bulat biji mata tgk result yang terpapar di alat uji tuh... dalam hati macam masih tak percaya.. malam tu ke klinik nak test depan doktor lah... cakap kt suami nak g ambik ubat selesema dan batuk sebab kebetulan badan memang tak sihat. Alhamdulillah doktor pun kata positif. Syukur sangat-sangat.

Jadi kepada pasangan yang belum menimang cahaya mata, jangan berhenti USAHA, DOA setiap hari... last sekali TAWAKAL setelah anda yakin apa yang anda usaha dan doa mencukupi. in Sha Allah, impian akan termakbul.


Suriati / Azraie 889338
0134331835