Thursday, 20 August 2015

OH TUA KAH AKU?... Uban diusia muda.

Assalamualaikum selamat sejahtera rakan-rakan sekalian..
Hari ni saya nak share sikit ilmu dan hasil meng GOOGLE pasal UBAN... disebabkan diri ini pun dah ada tumbuh uban... huhu.. TUA KAH AKU???

Uban... ape tu? Ala rambut hitam yang sudah bertukar warna putih tu... uiiii.. ini bukan color punya, original la...Ketika usia semakin bertambah, kemampuan tubuh untuk mensintesis jumlah pigmen melanin (berperanan dalam memberikan warna hitam pada rambut) semakin menurun. Hasilnya, rambut anda akan berwarna keperangan atau pemutihan rambut.

Selain itu faktor-faktor berikut menjadi penyebab hadirnya uban di atas kepala anda.

15 Penyebab Rambut Beruban di Usia Muda

1. Penyakit tiroid
Salah satu penyebab munculnya uban di rambut yaitu penyakit tiroid. Tiroid yang kurang atau terlalu aktif dapat mempengaruhi produksi melanin di rambut dan menghasilkan uban prematur. Jadi, pastikan untuk memeriksa kadar tiroid anda jika tiba-tiba muncul uban.

2. Kekurangan vitamin B12
Defisiensi B12 berhubungan erat dengan munculnya uban rambut prematur. Vitamin B12, zink dan tembaga berperanan memberi makan untuk rambut. Oleh karenanya, selalu sertakan makanan yang kaya vitamin B12 dalam diet anda.

3. Genetik
Alasan lain tumbuhnya uban prematur pada rambut yaitu karena genetik. Jika orang tua anda pernah mengalami kelainan ini, kemungkinan besar akan diturunkan kepada anda.

4. Vitamin C dan E
Jika tubuh mengalami kekurangan vitamin C dan E, maka rambut anda akan berubah menjadi abu-abu. Kekurangan dua vitamin tersebut mereka dapat mengurangi jumlah sel-sel yang betugas menghasilkan melanin sehingga menyebabkan rambut beruban.

5. Merokok
Merokok juga merupakan salah satu faktor penyebab utama munculnya uban di usia dini. Merokok menghasilkan radikal bebas dalam tubuh perokok. Radikal bebas tersebut nantinya akan menurunkan tingkat melanin.

6. Makanan cepat saji
Selain merokok, gaya hidup lain yang tidak menyehatkan adalah sering mengkonsumsi junk food. Junk food atau makanan olahan dapat mempercepat penuaan rambut dengan mengurangi produksi melanin. Orang-orang yang sangat kecanduan junk food cenderung memiliki rambut beruban di usia muda.

7. Stres
Stres memang terbukti berdampak buruk bagi kesehatan, salah satunya adalah rambut rontok dan rambut beruban prematur. Segala bentuk guncangan batin, seperti syok, sedih dan gelisah dapat mengurangi jumlah sel-sel melanin.

8. Diet yang salah
Penyebab lain munculnya uban yaitu penerapan diet yang tidak seimbang. Ketika tubuh anda tidak mendapatkan suplai vitamin dan mineral yang tepat, maka fungsi tubuh anda tidak berjalan dengan baik. Hal ini dapat menyebabkan banyak masalah kesehatan, termasuk rambut beruban.

9. Penggunaan hair dryer dan catok rambut secara berlebihan
Jika anda terlalu sering menggunakan hair dryer atau catok rambut, hal ini dapat membuat batang rambut anda menjadi lemah. Panas yang dihasilkan oleh alat tersebut dapat mempengaruhi produksi melanin di rambut dan menyebabkan beruban prematur.

10. Kondisi kulit kepala yang kotor
Kondisi kulit kepala yang kurang bersih ternyata dapat menjadi penyebab lain munculnya uban. Oleh sebab itu, rawatlah rambut anda secara teratur.

11. Pewarnaan rambut
Sering menggunakan pewarna rambut bisa merusak rambut. Bahan kimia yang hadir di dalamnya dapat merusak sel-sel melanin.

12. Mencuci rambut dengan air sadah
Mineral dan oksidan hadir dalam air sadah menyebabkan rambut rontok; kering, kusam, tipis dan keriting. Kebiasaan ini juga dapat menyebabkan rambut beruban.

13. Ketidakseimbangan hormon
Perubahan hormon sangat berperan untuk menentukan kondisi kulit dan rambut. Setiap perubahan hormonal yang signifikan dalam tubuh seperti kehamilan atau penyakit tiroid dapat menyebabkan tumbuhnya uban prematur.

14. Menopause dini
Wanita yang mengalami menopause dini beresiko beruban prematur dan mungkin memerlukan penanganan medis.

15. Kekurangan asam folat
Asam folat sangat penting bagi tubuh manusia. Kekurangan vitamin ini tidak hanya memperlambat pertumbuhan rambut anda, namun juga bisa menyebabkan rambut anda berubah warna menjadi abu-abu.

( kredit : www.magwuzz.com/2015/01/penyebab-rambut-muncul-uban-di-usia-muda.html )
Bagaimana kita nak cegah?

6 cara atasi masalah rambut beruban di usia muda

1. Mencegah stres

Tekanan yang sering dialami remaja pada zaman moden kini adalah salah satu penyebab munculnya uban kerana tekanan daripada pelajaran di sekolah atau di kolej. Dibebani dengan masalah-masalah tidak dapat menyiapkan bebanan tugasan kolej. Stres adalah faktor penyebab timbulnya penuaan pada rambut. Remaja perlulah lebih santai dalam mengatasi dengan itu dapat mencegah uban daripada terus timbul sebelum waktunya.


2. Menjaga kebersihan kulit kepala

Menggunakan syampu yang sesuai untuk rambut agar kulit kepala dan rambut lebih sihat. Penggunaan syampu anti penuaan dan limau purut mampu mengatasi masalah rambut beruban.


3. Corak pemakanan yang sihat

Malnutrisi adalah salah satu penyebab timbulnya uban atau penuaan pada rambut. Diet secara berlebihan mengakibatkan kurangnya kandungan gizi yang diperlukan dalam badan dan ini menyebabkan tumbuhnya uban pada rambut. Cuba aturkan pola pemakanan yang baik dan seimbang supaya dapat mencegah masalah rambut beruban ini dengan cepat.


4. Keperluan zat besi

Tubuh badan manusia memerlukan zat besi yang tinggi dan apabila kurangnya zat besi akan munculnya uban pada rambut. Zat besi membantu memberikan zat warna pada rambut lalu rambut akan tumbuh dengan subur dan kehitaman. Makanan yang seperti sayur bayam dan buah lemon membantu anda mendapatkan kandungan zat besi yang tinggi dalam badan.


5. Rawatan yang teratur

Tidak perlu ke salun kecantikan rambut untuk mendapatkan rawatan ini kerana dengan rawatan sendiri juga mampu mencegah rambut daripada penuaan. Usap campuran labu dan minyak kelapa pada rambut sekurang-kurangnya lebih satu jam pada rambut kemudian bilas. Lakukan secara teratur agar dapat mencegah terjadinya tumbuh uban pada rambut anda.


6. Rahsia penggunaan daun kari pada rambut

Orang India menggunakan daun kari untuk menjaga keindahan rambut mereka. Sebab itu bila kita lihat rambut masyarakat India tumbuh dengan sihat dan hitam bersinar. Gosokkan rambut dengan beberapa helaian daun kari dan campurkan sedikit dengan air suam lalu sapukan daun itu ke rambut anda akan dapat hasilnya yang memuaskan. Selamat mencuba!
Dari hasil carian di Google, rata-rata menyatakan kekurangan B12 punca tumbuhnya UBAN.

Vitamin B diperlukan oleh rambut untuk rambut kekal gitam dan cantik. 
Sumber Vitamin B yang mana harus anda ambil?

Saya syorkan B-Complex Shaklee.. ia mnegandungi vitamin B LENGKAP yang diperlukan oleh tubuh kita. 
TAHUKAH ANDA?

Biotin merupakan salah satu komponen Vitamin B. Biotin ini sangat mahal, oleh sebab itu sesetengah pengeluar Supplement Vitamin B mengurangkan jumlah Biotin dalam supplement mereka. 
Namun begitu Shaklee memberikan 100% Biotin dalam setiap kapsul B-Complex nya iaitu 150mcg.

Anda tidak alami kerugian bila memilih B-Complex Shaklee sebagai supplement anda.====================================================================

SID Suria / Azraie 889338
Wassup 0135260075
FB : www.facebook.com/su.s.sally
No comments:

Post a Comment