Thursday, 10 September 2015

Hormon Testosteron - Penting ker untuk lelaki?

Apa itu Hormon Testosteron?
Hormon testosteron ialah sejenis hormon steroid daripada kumpulan androgen. Dalam mamalia dan manusia, hormon ini lazimnya dihasilkan oleh testis jantan/lelaki dan ovari betina/perempuan. Secara purata, lelaki dewasa menghasilkan antara 40 hingga 60 kali lebih banyak hormon ini berbanding perempuan. Ia merupakan steroid anabolik. Ia merupakan hormon seks utama lelaki. Ia membantu dalam menghasilkan sperma dan juga merangsangkan perkembangan ciri seks sekunder pada seorang lelaki seperti pembentukan otot yang kasar, misai serta perubahan suara.
Mungkin ramai yang sudah tahu bahawa tahap metabolisma, otot dan mood dikawal oleh testosteron. Malangnya, kebanyakan lelaki kehilangan kira-kira 1.5 peratus testosteron setiap tahun sebaik saja memasuki usia 30 tahun. Berikut tip tingkatkan testosteron secara semulajadi.


Bagaimana nak tingkatkan hormon Testosteron


1. Angkat berat
Bersenam mendatangkan banyak kebaikan terutama lelaki yang mempunyai tahap testosteron yang rendah. Kajian 1993 mendapati bersenam seperti melakukan angkat berat membantu meningkatkan tahap testosteron di dalam darah diikuti senaman biasa. Ia bukan saja meningkatkan testosteron tetapi membentuk otot badan.

2. Vitamin D
Menurut kajian dari jurnal Hormone and Metabolic, vitamin D memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan tahap testosteron. Vitamin D boleh diperolehi menerusi pemakanan mahupun terdedah kepada cahaya matahari. Namun, elak terlalu terdedah kepada cahaya matahari kerana ia risiko kepada kanser juga.

3. Zink
Pengambilan zink berkaitan dengan hypogonadism iaitu keadaan di mana kelenjar menghasilkan sedikit atau tidak ada hormon.  Zink memainkan peranan penting untuk menghasilkan tahap testosteron.

4. Bawang putih
Menurut jurnal pemakanan, makanan tambahan seperti bawang putih boleh mengubah horman berkaitan protin anabolisme dengan meningkatkan testosteron buah zakar.

5. Kafein
Menurut kajian di International Journal of Sport, Nutrition and Exercise Metabolism, sesiapa yang mengambil kafein  sebelum melakukan senaman dikatakan mampu meningkatkan testosteron sebanyak 21 peratus.

6. Diet
Kekacang, tiram, mil oat dan makanan organik mempunyai khasiat yang membantu meningkatkan tahap testosteron. Tiram tinggi dengan zink, kekacang dan mil oat pula tinggi asid amino yang membantu mengurangkan kesakitan di dalam saluran darah.

Masalah tekanan dan obesiti juga menjadi punca tahap testosteron menurun tanpa disedari. Jangan tunggu sehingga usia meningkat, kualiti pun menurun. Biarlah usia meningkat seiring dengan kemampuan anda beradu 'tenaga'!

(sumber :  http://maskulin.karangkraf.com/)

=============================================================================
Bagaimana Supplement Shaklee boleh bantu?

Zinc Complex
Pengambilan Zinc Complex setiap hari bantu penghasilan sperma lelaki.
1) Meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma
2) Mengoptimumkan fungsi kelenjar prostat 
3) Mengurangkan potensi untuk dapat kanser prostat atau pembesaran prostat 
4) Meningkatkan paras testosteron untuk kehidupan seksual yang baik 
5) Mencegah masalah mati pucuk

Vitamin E

" Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dlm menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya.Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan “sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik.
Antioksidan yang seimbang dalam VITAMIN E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka VITAMIN-E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan. " PM Cery


 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

========================================================================

SID Suria / Azraie 889338

Wassup 0135260075
 

No comments:

Post a Comment